Pokrzywa – hit wiosny

artykuł autorstwa mgr Joanny Smulskiej, biolożki i weganki. Email autorki: tameshigiri(malpa)wp.pl

Pokrzywa wydaje się nieprzyjazna, lecz jest wspaniałą rośliną, ziołem mnóstwa zalet. Szczególnie wiosną warto z nich skorzystać, tym bardziej, że dostęp do niej jest łatwy i tani.

Pokrzywa działa korzystnie przede wszystkim na krew: krwiotwórczo, przeciwanemicznie, oraz pobudza czynności wątroby, narządu mającego wielkie znaczenie w odtruwaniu organizmu. Stąd jej odwieczne stosowanie w kuracjach wiosennych, oczyszczających ciało ze zgromadzonych zimą toksyn i przywracających siłę do życia. To lek witaminowy i krzemionkowy, zawiera karotenoidy, chlorofil, witamina B2, kwas pantotenowy, witaminę K-przeciwkrwotoczną, żelazo w komplecie z witaminą C, dzięki której dobrze się wchłania, kwas mrówkowy, nadający parzące właściwości.

Stosuje się liście pokrzywy w awitaminozach, hemoroidach, bólach mięsni i stawów, do tamowania wewnętrznych i zewnętrznych krwawień. Zewnętrznie jest tez używana jako płukanka przy stanach zapalnych jamy ustnej, w kosmetyce do przemywania czyraków i jako płukanka do włosów przy łupieżu i łojotoku.

Największa moc leczniczą mają liście kwietniowe i majowe, wtedy nie tylko robi się zapasy suszonych liści do parzenia, ale warto odważnie wprowadzić pokrzywę do kuchni. Przyrządza się ją na wszelkie te sposoby, co szpinak- duszona z czosnkiem i cebulką, w omlecie, na tarcie, w pierożkach, świeża w sałatce, i jako zupę. Warto jej młode listki ususzyć na zimę; zbieramy całe pędy, a listki osmykujemy po ususzeniu. Zarówno ze świeżych, jak i suszonych można zaparzyć herbatkę; ze świeżych ma śliczny seledynowy kolor i lekko kwaskowy, ciekawy smak.

Z ciekawostek, biczowanie świeżymi pokrzywami to nie tylko ludowe lekarstwo na reumatyzm, ale i podobno rodzaj afrodyzjaka, ukrwienie z pewnością wzrasta;) Pokrzywa zwiększa też nieśność u kur. Z jej włókien wyrabiano tkaniny a z ziela pozyskiwano zielony barwnik.

Kolorowa zupa pokrzywowa


1 l wywaru warzywnego, 3 garście listków pokrzywy, pietruszka, seler, 5
pieczarek, ½ puszki zielonego groszku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku,
sól, pieprz

1)usiekać i podsmażyć cebulę
2)pokroić marchew i pietruszkę w talarki, seler w kosteczkę, pieczarki w
paski
3)podsmażyć warzywa na oleju, zalać wywarem i gotować 15 min
4)pokrzywę sparzyć i drobno pokroić
5)przed końcem gotowania dodać do zupy pokrzywę, rozgnieciony czosnek i
groszek. Chwilę pogotować, doprawić sola i pieprzem.

One Comment to “Pokrzywa – hit wiosny”

  1. Tylko jedno pytanie: jak to zbierać? Kłuje!! Parzy!!! 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: