Upiecz własny chleb – to proste

Skoro mnie się udało upiec własny chleb… to znaczy, że każdemu się uda! A zaczęło się od tego, że nie mogłam już znieść watowatego produktu, który sprzedawcy i piekarze określają mianem „chleb”. Co z tego, że kosztuje 1.80 zł, skoro głównym składnikiem jest powietrze? Taki chleb następnego dnia nie nadaje się już do jedzenia.

Z kolei chleby w sklepach ze zdrową żywnością zawsze wydawały mi się zbyt drogie. Poza tym akurat nie mam w zasięgu porannego spaceru żadnego takiego sklepu.

Postanowiłam więc przystąpić do dzieła i samodzielnie upiec chleb. W zwykłym piekarniku, bez wcześniejszego przygotowania teoretycznego. Przepis wycięłam z jakiejś darmowej gazetki (zamieszczam go niżej).

Chleb udał się bardzo dobry, a z czasem dopracowałam recepturę. A wszystkim zainteresowanym tematem polecam fajną stronkę o domowym wypieku chleba.

Przepis:

składniki: 1,5kg mąki pszennej, 1 szklanka siemienia lnianego, 1 szklanka otrąb pszennych, 10 dag drożdży, 1l ciepłej wody,3 łyżki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru.

wykonanie: w wodzie rozrobić drożdże. Po chwili połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok. 70 minut w piekarniku z termoobiegiem, 90 minut w piekarniku bez. Temperatura 220 st.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: