Ciasto w miasto – relacja i przepisy!

Wczoraj w klubokawiarni Owoce i Warzywa sprzedawaliśmy wegańskie ciasta i ciasteczka, zbierając w ten sposób fundusze na kampanię Fundacji VIVA! „Chów przemysłowy śmierdzi„. Zebraliśmy w sumie 220 zł (kwota po odliczeniu wszelkich kosztów). Poza zyskiem materialnym mamy też kilka bezcennych doświadczeń. Przez cały dzień prowadzaliśmy rozmowy z gośćmi Owoców i Warzyw na temat weganizmu i wegańskiego gotowania. Kilka razy usłyszeliśmy: „To jest bez mleka? Bez jajek? Niemożliwe!” i inne przyjemne dla ucha uwagi. Nasze ciasta smakowały wszystkim, rozdaliśmy też kilkadziesiąt książeczek z przepisami na te pyszności. Wbrew pozorom przygotowanie smacznego, etycznego i ładnie się prezentującego ciasta nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wszystkie składniki można kupić w zwyczajnym sklepie spożywczym, nie trzeba wydawać fortuny w sklepach ze zdrową żywnością. Poniżej zamieszczamy większość przepisów.

Serdecznie dziękujemy właścicielom klubokawiarni Owoce i Warzywa za udostępnienie nam na cały dzień lokalu oraz za bardzo sympatyczne przyjęcie. Dziękujemy autorom i autorkom ciast i ciasteczek. Ku naszemu bardzo miłemu zaskoczeniu, aż siedem osób przyniosło nam wegańskie smakołyki. Wszystkie były śliczne jak z obrazka. Na szczęście udało nam się zdobyć przepisy, znajdzie je niżej.

PRZEPISY NA WEGAŃSKIE SPECJAŁY

Oto nasze menu:

Bakaliowiec zwany też przez niektórych ciastem amerykańskim


Składniki:

10 dużych jabłek
rodzynki – ok.0,5 szklanki

orzechy włoskie – niecała szklanka
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wsypać je do miski, dorzucić rodzynki i orzechy (chyba, że ktoś ma fantazję na inne bakalie – dynię itp.). Zasypać cukrem, wstawić na godzinę do lodówki. Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. Połowę mąki wymieszać z jabłkami, resztę z odlanym sokiem. Następnie wymieszać masę z jabłkami, wlać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką (ewentualnie do wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Piec ok. 40 min. Ciasto powinno mieć kolor brązowy. Po upieczeniu warto udekorować wierzch polewą czekoladową. Najprostszą można zrobić w następujący sposób: niecałe 50g wegańskiej margaryny, szklankę cukru pudru i dwie czubate łyżki kakao stopić razem w garnku, potrzymać chwilę na małym ogniu i wylać na ciasto.

 

Murzynek z masą kokosowo-brzoskwiniową (słynne KOKO NEGRO :))

Ciasto:

4 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1,5 szkl. mleka sojowego
2 łyżki cynamonu
2 łyżki sody
2 łyżki kakao
6 łyżek dżemu
1 cukier waniliow
y

Nadzienie I:

– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 łyżki oleju z pestek winogron (taki akurat mam na półce, ale jak to brzmi 🙂
– ½ słoiczka musu brzoskwiniowego własnej roboty
– 100 g wiórków kokosowych.

Nadzienie II (do wyboru):

– 1szkl. suszonych śliwek węgierek
– ¾ szkl. przegotowanej wody
– 2 łyżki dowolnego soku owocowego
– 2 łyżki płatków owsianych.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta należy umieścić w dużym naczyniu i zmiksować (ewentualnie bardzo, bardzo dobrze wymieszać). Następnie przelać ciasto do tortownicy i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec ok. 45 min. w 200°C. Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować blenderem. Upieczone ciasto przekroić na pół. Dolną połowę posmarować warstwą kremu i przykryć górną połową. Wierzch posypać cukrem pudrem. Zajadać się ze smakiem.

 


Sztandarowa Babka, czyli

CIASTO KOKOSOWO – CYTRYNOWE

A to dumny autor:

Składniki:

jedna i dwie trzecie szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
1 mleko kokosowe (400 ml)
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki startej skórki cytryny ( z tych cytryn, z których uzyskaliśmy
sok:)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka  sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
półtorej szklanki wiórek kokosowych

W jednym pojemniku ze sobą mieszamy:
cukier, olej, mleko kokosowe, mleko sojowe, sok z cytryny, skórkę z
cytryny i ekstrakt waniliowy – to wszystko dokładnie mieszamy, dopiero do tej masy
dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i na
końcu wiórki.

 

 

WEGE MAFINS


Podwójnie czekoladowe muffinki
ok. 20 sztuk
Składniki:
3 szklanki mąki żytniej (lub dowolnej innej)
5 łyżek kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka neutralnego mleka roślinnego (np. sojowego)
1 łyżka octu (balsamiczny)
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka aromatu waniliowego
1/2 łyżki aromatu migdałowego
2 łyżki golden syropu (lub jakiegoś innego „cukru w płynie”, np. syropu kukurydzianego lub z buraka)
1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady

Wykonanie:

Wymieszać mleko z octem i odstawić na chwilkę. Suche składniki połączyć w jednej misce. Jak już mleko chwilę posiedzi z octem dodać do tejże mikstury resztę mokrych składników. Później suche składniki wymieszać z mokrymi. Dodać do gotowej masy rozdrobnioną czekoladę. Wypełnić foremki po brzegi (ciasto jest gęste). Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już są gotowe – powinien być suchy.

Źródło: http://polishveganpower.blogspot.com

 

TORT BANANOWY RAJ

Przepis znajdziecie tutaj.


Cytrynowo-makowe muffinki


ok. 15 sztuk
Składniki:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

5 łyżeczek maku

½ łyżeczki soli

¾ szklanki mleka sojowego lub ryżowego

¼ szklanki soku z cytryny

½ szklanki oleju

2 łyżki skórki otartej z cytryny

2 łyżeczki aromatu waniliowego

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Natłuścić foremki do muffinek. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników. Wypełnić foremki w ¾, posypać wierzch makiem i piec ok. 25 minut, aż się zarumienią a włożony patyczek będzie suchy. Źródło: http://www.yourveganmom.com/

 

Pomarańczowo-czekoladowe księżyce (kruche ciasteczka)


Niemieckie bożonarodzeniowe kruche ciasteczka Orangen-Schoko-Kipferln.
Składniki:

mąka 300 g
cukier 50 g
gorzka czekolada 100 g
kandyzowana skórka pomarańczowa (z jednej pomarańczy albo jedno opakowanie kupnej)
margaryna wegańska 200 g
cukier puder 8 łyżek
cukier waniliowy 50 g

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, zmieloną lub posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Na pół godziny włożyć przykryte do lodówki. Po wyjęciu formować małe księżyce – zrobić cienkie wałeczki (średnica ok. 2 cm), pociąć na kawałki ok. 6 cm, zagiąć w kształt litery C i zrobić ostre rożki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach Zmieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem i obtaczać w tym upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka. Najlepsze są następnego dnia. Źródło: http://puszka.pl

MAFINY ORANŻ CZOKO

Składniki:

2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek kakao, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka wegańskiego, 1/2 szklanki oleju, sok z 3 małych pomarańczy + miąższ, 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego.

Na lukier: 3 łyżeczki soku, pomarańczowego, cukier puder.

Suche składniki wymieszać ze sobą, wlać wszystko co ciekłe i wymieszać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier: do 2-3 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy wsypać taką ilość cukru pudru by uzyskać gęstą konsystencje.

 

 

CIASTKA KRUCHE IDEALNE DO HERBATKI

Ciasteczka owsiane

120g płatków owsianych lub najtańszych musli, 150g mąki pszennej, 90g
cukru, 120g topionej margaryny, 1 łyżka cukru, 2 łyżki gorącej
wody,1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia, jeśli maja być naprawdę
słodkie to jeszcze trzcinowy cukier – tyle na ile słodyczy mamy chęć
wszystko to w podanej wyżej kolejności wrzucić do miski i wymieszać.
Formować małe nie za grube ciasteczka i kłaść na blachę. Piec ok 15 min w
150 st. formowanie najlepiej wychodzi ręczne, czyli formujemy kuleczkę,
kładziemy na blasze, i rozpłaszczamy – dłonią lub dnem szklanki lub takim
czymś do krojenia sera lub tortów

Ciasteczka kruche
mąka, cukier [lepiej trzcinowy] i oliwa lub roztopiona margaryna w równych
proporcjach – np. wszystkiego po 1 szklance
mieszamy
wychodzi coś o konsystencji plasteliny
ręcznie formujemy ciasteczka grubawe i krzywe i kładzeimy na blachę lub
jeśli zależy nam na cienkości i zgrabności, do masy dodajemy mąki tyle by
masa nabrała konsystencji odpowiedniej do wałkowania, wałkujemy,
przesypujemy mąką, jeszcze raz wałkujemy, wycinamy szklanką lub
kieliszkiem kółeczka lub foremką coś innego, kładziemy na blachę, resztkę
powtórnie ugniatamy, zwijamy, wałujemy, itd

w wersji z wałkowaniem można pominąć cukier na początku, i dodać go
dopiero na rozwałkowane ciasto , posypać je, lekko przejechać wałkiem i
dopiero wycinac ciastka – osiągniemy efekt herbatników kruchym z cukrem ze sklepu

Ciastka owsiane z pestkami i bakaliami

ok. 40 sztuk
Składniki:

1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka pestek słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki otrębów, garść posiekanych orzechów (dowolnych), 1szklanka posiekanych suszonych daktyli, 1/2 szklanki rodzynek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki golden syropu (lub jakiegoś innego „cukru w płynie”, np. słodu zbożowego, syropu kukurydzianego lub z buraka),3/4 szklanki oleju, 1/3 szklanki mleka sojowego, 1 łyżka aromatu waniliowego, 1,łyżeczka proszku do pieczenia ,1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Zmieszać olej, daktyle, golden syrop, mleko sojowe i aromat w jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wierzch posypać słonecznikiem i brązowym cukrem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 15 minut, do chwili, gdy spody ciastek będą przybierać brązowy kolor. Źródło: http://puszka.pl

PIERNIK

Niepozorny, ale przepyszny piernik, który mieliście okazję wczoraj pałaszować, pochodzi z Puszki: http://puszka.pl/przepis/2321-piernik_z_jablkiem_z_musu_jablkowego_.html

Polecane strony internetowe:

http://www.puszka.pl – najstarsza i największa w sieci strona z wegetariańskimi przepisami

Wegańskie blogi z przepisami:

1. Weganizm – i życie jest pyszne http://veganicious.blogspot.com

2. I can’t believe it’s veganhttp://icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com

3. Hello Morning!!! COOKING &BOOKING – http://mniammniamvege.blogspot.com

4. ilovetofuhttp://ilovetofu-cb.blogspot.com

5. Weganie – blog kulinarny http://weganie.blogspot.com

6. Veganski Svemir – Wegański Wszechświat – http://veganskisvemir.blogspot.com

7. Vegan-share http://vegan-share.blogspot.com

8. Śmierć kanapkom!http://ciekawesniadanie.blogspot.com

9. Weganka w kuchnihttp://www.wegankawkuchni.blogspot.com

10. Kreacja w kuchnihttp://kreacjawkuchni.blogspot.com

11. Roślinożerna http://roslinozerka.blogspot.com

Reklamy

4 Komentarze to “Ciasto w miasto – relacja i przepisy!”

  1. Bezcenne są oczy zdziwionych osób, które dowiadują się, że to wszystko bez jajek, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego 🙂

  2. Wow! Wszystko wygląda fantastycznie! Czad, gratulacje udanej imprezy! 🙂

  3. Gratuluje, uratuje nam „życie” – my wegetariane z wyboru- córka weganka z przymusu 😦

  4. Szkoda, że tyle cukru w tych przepisach.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: