100 powodów: mięso, ryby.

Wracamy do naszego cyklu 100 powodów, dla których warto przejść na weganizm.

Dziś właściwie o wegetarianizmie. Podajemy kilkadziesiąt powodów, dla których warto zrezygnować ze spożywania mięsa. Ryby to oczywiście także mięso, wegetarianie ich nie jedzą. Ponieważ jednak wiele osób wciąż uważa, że jedzenie ryb to nic złego, poświęciliśmy tym wspaniałym zwierzętom oddzielną grupę argumentów.

Mięso

21. Bo zwierzęta czują ból, strach, stres.

22. Bo zwierzęta hodowlane spędzają całe życie w klatkach i boksach, z których nigdy nie wychodzą.

23. Bo żeby wyprodukować kilogram mięsa, potrzeba aż 10 kg białka roślinnego (zużywanego na paszę). To ogromne marnotrawstwo, zwierzęta hodowlane jedzą rośliny i piją wodę, które mogliby spożywać ludzie. Ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu głodu.

24. Bo zwierzęta to inteligentne, wrażliwe istoty, które nie istnieją po to, aby je jeść.

25. Bo „humanitarne zabijanie” to mit. Współczesne rzeźnie to gigantyczne fabryki, gdzie zabija się tysiące zwierząt na minutę.

26. Bo we współczesnych rzeźniach, przez automatyczny charakter procesu zabijania, wiele zwierząt nie jest odpowiednio ogłuszanych, w pełni świadome trafiają pod nóż, wrzucane są do wrzątku, obdzierane ze skóry. Wystarczy obejrzeć dowolny film z rzeźni.

27. Bo proces produkcji mięsa jest ukryty przed opinią publiczną. Przeciętny obywatel/ka nie ma pojęcia, skąd się bierze kotlet mielony i ile cierpienia kosztuje. Jak powiedział Paul McCartney, „Gdyby ściany rzeźni były ze szkła, nikt nie jadłby mięsa„.

28. Bo ryby też czują ból. Wegetarianie i weganie nie jedzą żadnych ryb, ich pochodnych ani tzw. owoców morza.

29. Bo produkcja mięsa przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska: powietrza, wody, gleby. Hodowla przemysłowa to największy emiter gazów cieplarnianych.

30. Bo na całym świecie hodowla zwierząt przyczynia się do wycinania lasów. W Wielkiej Brytanii 95% karczowanych terenów przeznacza się na pastwiska. Podobnie jest w krajach Ameryki Południowej.

 

Ryby

31. Bo ryby to zwierzęta, a wegetarianie i weganie nie jedzą zwierząt.

32. Bo ryby czują ból. Zostało to udowodnione naukowo, badania są dostępne na stronie ryby.empatia.pl

33. 120 z 200 gatunków ryb najpopularniejszych w handlu na świecie jest zagrożonych lub znajduje się na granicy wyginięcia. Zagrożone całkowitym wyginięciem są m.in.: dorsz, halibut atlantycki, rekiny, płaszczki, sola, tuńczyk błękitnopłetwy, węgorz. (źródło: WWF).

34. Bo nie można jeść ryb i jednocześnie nazywać się wegetarianinem czy ekologiem.

35. Bo połowy ryb to jeden z najbardziej niehumanitarnych sposobów zabijania zwierząt.

36. Bo połów wielu gatunków ryb stanowi zagrożenie dla środowiska (homar, makrela, tuńczyk, panga, źródło: WWF).

37. Bo ryby to inteligentne, społecznie wysoko rozwinięte zwierzęta. Mają swoje życie, które powinniśmy szanować i poznawać, ale na pewno nie odbierać!

38. Bo ryby głosu nie mają, mają za to układ nerwowy, a więc czują ból, myślą, tak jak inne zwierzęta.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: